#263 Zdeněk Tůma, BARTH Racing, Yamaha

#263 Zdeněk Tůma, BARTH Racing, Yamaha

Moto / Motorsport / Rallye

Dakar/10: Životní jízda Zdeňka Tůmy, dojel v desáté etapě druhý

Písky saúdskoarabské pouště Rub al-Chálí se proměnily ve stříbro. Čtyřkolkář Zdeněk Tůma dojel na Rallye Dakar ve větrem poznamenané 10. etapě na fantastickém druhém místě. „Vůbec jsem si nepředstavoval, že tohle někdy dokážu. Splnil se mi sen. Porazil jsem ty největší hvězdy,“ radoval se jezdec týmu BARTH Racing, který se zároveň na letošním Dakaru postaral od dosavadní nejlepší český výsledek.

Prakticky denně ho deptaly prasklé pneumatiky, musel měnit motor, brzdily ho problémy se spojkou a převodovkou. Tůma se ale nevzdal a bojoval dál. Odměnou je mu nyní životní jízda, na kterou nikdy nezapomene. „Druhé místo mi vyhrála navigace. Foukal hrozný vítr a rozvířený písek zhoršoval viditelnost. Na jednom bodě začali všichni bloudit a nedokázali vybrat tu správnou cestu. Já ji našel nejrychleji,“ nastínil českokrumlovský rodák.

Pomohla mu k tomu i vtipná příhoda. „Potřeboval jsem už hrozně moc na záchod. Držel jsem se skupinky motorkářů, ale pak jsem už prostě nutně musel udělat zastávku a nechal si je radši ujet. Poté jsem se soustředil na přístroje a nenechal se nikým ovlivnit. Přesně jsem věděl, kde se nacházím a jel úplně podle sebe. Naopak ostatní se vždycky drželi toho prvního, který je vedl pokaždé špatně. Všichni kromě mě tam proto bloudili,“ vyprávěl Tůma.

Maratonskou etapu poznamenal silný vítr. Z plánovaných 534 měřených kilometrů se jich nakonec odjelo jen 223. „Organizátoři tu druhou část raději zkrátili. Chvílemi jsme jeli v písečné bouři. Cítil jsem velké tlaky, až to skoro tahalo nudle z nosu. Jakmile foukalo z boku, nebo proti, tak to bylo hrozný. Ale myslím, že by šlo i pokračovat. Jenže pár motorkářů mělo problémy a pořadatelé pochopitelně chtěli uchránit zdraví závodníků,“ řekl člen týmu BARTH Racing.

I tak měli ve středu někteří jezdci (včetně slavného Fernanda Alonsa) při přejezdech dun velké problémy, dva dokonce skončili s poraněnými zády v nemocnici. „Člověk tady nesmí riskovat. Je potřebovat dodržovat některá pravidla. Když nevím, co je za hranou duny a nevidím za horizont, je prostě nutné přibrzdit. Musí se jet hlavou a myslet na to, že může jít i o život,“ dodal Tůma, který před posledními dvěma etapami ztrácí na vysněné desáté místo něco málo přes půl hodiny.

Zdeněk Tůma na Rallye Dakar 2020

10. etapa: 2. místo (-0:00:48)
Celkově: 11. místo (-14:54:51)


Autor: Uhlíř Jiří, zdroj a foto: BARTH Racing

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

49 − 39 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..