Fernando Alonszo z roku 2005, kdy získal svůj první mistrovský titul ve formuli 1 (foto: David Alonso Pérez)

Fernando Alonszo z roku 2005, kdy získal svůj první mistrovský titul ve formuli 1 (foto: David Alonso Pérez)

Motorsport / Okruhy

Fernando Alonso, dvojnásobný mistr světa, po sezoně opustí kolotoč formule 1

Španělský pilot Fernando Alonso, který dokázal dvakrát získat mistrovský titul, ukončí po sezoně kariéru ve formuli 1. Sedmatřicetiletý mistr světa z let 2005 a 2006, který letos jezdí za McLaren a v průběžném pořadí šampionátu je devátý, chce najít novou výzvu. Podle spekulací by měl zamířit do americké závodní série IndyCar.

„Rozhodl jsem se už před několika měsíci, ale musím poděkovat Chasi Careymu (šéf seriálu formule 1) a spoustě dalších, kteří se mě snažili přemluvit, abych si to rozmyslel,“ řekl Alonso. „Po sedmnácti sezonách v tomhle krásném sportu přišel čas na změnu. Ve formuli jsem si užil každou minutu a uvidíme, co přinese budoucnost,“ dodal.

Fernando Alonso by mohl zamířit do americké série IndyCar, aby mohl zaútočit na zisk tzv. trojkoruny motoristického sportu – tedy triumf ve Velké ceně Monaka formule 1, vítězství ve 24 hodin v Le Mans a 500 mil v Indianapolis.

Závod v Monaku Alonso již vyhrál v letech 2006 a 2007, v Le Mans triumfoval loni a k prestižní metě mu chybí už jen vítězství v Indianapolis. Alonso se může stát teprve druhým jezdcem, který by trojkorunu získal. Dosud to dokázal pouze Brit Graham Hill.

Alonso zahájil kariéru ve formuli 1 v roce 2001 a o čtyři roky později se stal nejmladším mistrem světa v historii. Třikrát se stal vicemistrem, když v šampionátu obsadil druhé místo. Na svém kontě má 32 vítězných GP a v 97 závodech se postavil na pódium.


Zdroj: ČTK, foto: David Alonso Pérez

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

68 + = 71

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..