Filip Podmol při saltu přes Taxisův příkop

Filip Podmol při saltu přes Taxisův příkop

Moto / Motorsport

Freestyle motokrosař Podmol přelétl Taxisův příkop. Pak s fanoušky podpořil zraněného bratra.

Povedlo se! Filip Podmol jako první člověk přeskočil Taxisův příkop na motorce. Nad legendární dostihovou překážkou v Pardubicích předvedl během BARTH Day několik salt vzad a další freestyle motokrosové triky. Náročnost celé akce umocňoval vítr a technické problémy s odrazovou rampou. „Bylo to zajímavé, šílené a všechno dohromady. Z překážky jsem měl respekt. Jsem rád, že všechno vyšlo,“ prohlásil Filip Podmol, který se po skocích vyfotil s fanoušky. Společně s nimi podpořil jeho staršího bratra Libora Podmola, který se zotavuje v mnichovské nemocnici se zlomenýma nohama.

Běžně tu běhají koně, během soboty v rámci sportovně-společenské akce BARTH Day tu však létala motorka. Freestyle motokrosař Filip Podmol si vybral na dostihovém závodišti v Pardubicích tu nejtěžší překážku – slavný Taxisův příkop, který je široký skoro šest metrů. Při Velké pardubické na něm přeskok nepřižilo už 24 koní. „Myslím, že tohle je nejznámější skok v České republice. Zároveň má pověst nejvíce nebezpečné překážky, ze které jde strach. Byla to výzva,“ tvrdil Filip Podmol.

Odrazová rampa se postavila po směru Velké pardubické, za příkop se nafoukl velký nafukovací dopad. Filip Podmol si nejprve vše otestoval skokem bez triku. Po dalších pokusech už předvedl salto vzad. Mírné komplikace způsobovalo počasí. „Foukalo jenom lehce, ale i tak to hraje roli. Motorku to trochu házelo ve vzduchu na bok. Když jí držíte nohama za řídítka a ruce máte do nebe, tak to není vůbec příjemné,“ popisoval 23letý Filip Podmol, jeden z nejvíce talentovaných freestyle motokrosařů.

Po několika pokusech následovala technická pauza, protože se mírně rozjela odrazová rampa. „Můj tým ji musel opravit, jinak by skákat nešlo. Předvedl jsem několik salt vzad. Jsem rád, že se vše povedlo,“ dodal Filip Podmol, který v přeskoku Taxisova příkopu nahradil Libora Podmola, jenž měl původně přes překážku přeletět. Před čtrnácti dny si však zlomil obě nohy při závodu mistrovství světa v Mnichově. „V současné době je Libor po obou operacích. Nohy má sešroubovaný jako blázen. Je mu to líto, do Pardubic se těšil,“ dodal Filip Podmol.

Mistr světa a několikanásobný medailista z X-Games svého bratra sledoval přes živý stream přímo z mnichovské nemocnice. Stejně jako podporu od fanoušků, kteří se společně během BARTH Day vyfotili s transparentem „Dycky Podmol“. „Zranění Libora nás velice zasáhlo, tímto gestem jsme mu chtěli vyjádřit podporu v jeho uzdravování. A zároveň tím říkáme, že když nemohl Taxis přeskočit Libor, tak ho zaskočil Filip. Tedy vždycky Podmol,“ vysvětlil Michal Burkoň, hlavní organizátor akce BARTH Day, během něhož na pardubickém závodišti probíhaly běžecké závody pro veřejnost.

Co dál? Skok do dálky na Karlovým mostě!

Bratři Podmolové tak mají za sebou další extrémní projekt. V minulém roce přeskočil Libor jako první Evropan rodinný dům, v sobotu Filip zdolal Taxisův příkop. „Rádi bychom naplánovali další adrenalinovou akci. V hlavě mám daleký skok na motorce na Karlovým mostě. Nevím, jestli mi to však povolí. Pokud to někdo navrhne, rád to předvedu,“ prohlásil Filip Podmol, který se rád přijede podívat na letošní ročník Velké pardubické.


Zdroj: Filip Podmol, foto: Tomáš Karlík (BARTH)

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

6 + 3 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..