Tomáš Pekař nenašel na Lausitzringu konkurenci

Tomáš Pekař nenašel na Lausitzringu konkurenci

Motorsport / Okruhy

Lausitzring nepoznal jiného vítěze než Pekaře

Tomáš Pekař zopakoval na německém okruhu Euro Speedway výkon z úvodního podniku v Mostě, kdy dokázal vyhrát kvalifikaci i oba závody a připsat si tak na své konto plný počet 43 bodů. Nejblíže mu v Německu byli Jonas Karklys a Petr Fulín jr.

Vyrovnanému startovnímu poli vévodil Tomáš Pekař

V páteční kvalifikaci si vcelku suverénně zajistil start z první pozice Tomáš Pekař, který nadělil druhému Jonasu Karklysovi téměř osm desetin sekundy. „Chybně jsme zvolili na zadní nápravu nové pneumatiky, ale i tak se povedlo zajet velmi slušný čas, který s velkým náskokem stačí na první místo. Místní levá pozice pole position není úplně výhodná, a tak uvidíme, jak to zítra bude vypadat,“řekl po páteční kvalifikaci Tomáš Pekař.

Pro nejlepší kvalifikaci v Octavia Cupu si dojel Jonas Karklys, který slavil zisk první řady a sám byl svým časem překvapený. Spokojenost neskrýval ani třetí muž v pořadí Dan Skalický, který po nasazení nových pneumatik zajel velmi rychlý čas s hodnotou 2:00,653 min. Za jeho zády bylo ale startovní pole pohárového seriálu srovnané v desetinkách. Až po osmého Petra Fulína jr. byli jezdci srovnáni v jedné vteřině. A právě Fulín jr. byl zřejmě smolařem kvalifikace. „Nepovedlo se to, jak bych si představoval. Když jsme nasadili nové pneumatiky, tak na trati vlály žluté vlajky a musel jsem dvě kola kroužit a čekat. Když už jsem konečně mohl jet, měl jsem technický problém s palivovou hadičkou a auto nejelo. Budeme muset zabojovat,“ řekl smutně Fulín jr.

I přes zaváhání vítězí Pekař

Jak už Tomáš Pekař předpovídal, startovní pozice nebyla ideální a v první zatáčce se mělnický jezdec propadl na třetí místo. Ale už ve druhém kole měl lepší nájezd na dlouhou cílovou rovinku a dostal se před své soupeře Jonase Karklyse a Matouše Kubů. Poté si už jezdec týmu Carpek Service jen hlídal bezpečný odstup od svých soupeřů.

„Samozřejmě jsem rád, že se podařilo vyhrát. Všechny body se počítají. Start nebyl ideální, ale myslel jsem si, že jezdci v pravé stopě budou mít výhodu a budou rychlejší. Naštěstí jsem se rychle dostal dopředu a mohl vše kontrolovat,“ řekl na stupních vítězů Tomáš Pekař.

Spokojený se svým výkonem byl také Petr Fulín jr., který zdejší okruh neznal a musel se jej učit v průběhu každé jízdy. V závodě ale ukázal, že se adaptoval velmi rychle a v posledním okruhu ještě zkusil atakovat druhé místo Jonase Karklyse. Ten se však nedal a nejlepší výsledek sezóny udržel. „Chtěl jsem být ještě o jednu pozici výše, ale i tak jsem samozřejmě spokojený. Do druhého závodu budu startovat pátý, což je jistě výhodnější startovní pozice, než kterou jsem měl nyní,“hodnotil Fulín jr.

Těsně za stupni vítězů skončil v první jízdě Matouš Kubů, který se také zapojil do bojů o příčky nejvyšší a prostřídal se na druhém a třetím místě s Karklysem a Fulínem jr. V této skupince bojoval také Dan Skalický, ale nezaviněný výlet mimo trať jej stál cenné vteřinky a propad na pátou pozici.

Šesté letošní vítězství pro Pekaře

Do druhého závodu se po losu otočilo prvních sedm jezdců, což zajistilo start z pole position Tomášovi Korenému. Ten své pozice využil a po úvodních zatáčkách držel první místo. Dopředu spěchal Tomáš Pekař, který na protilehlé rovince útočil už na pátou pozici Petra Fulína jr, což se mu také podařilo.

Soubojů o druhé místo mezi Petrem Čížkem a Matoušem Kubů využíval na čele Tomáš Korený, který se tak postupně vzdaloval svým pronásledovatelům. V nájezdu do druhého kola se dařilo Danu Skalickému, který se dostal ze čtvrté pozice na místo druhé, před Kubů a Čížka. Přes toho šel už také Tomáš Pekař a o tři zatáčky později se dostal i přes Matouše Kubů.

Na začátku třetího kola tak vedl startovní pole Tomáš Korený před Danem Skalickým, Tomášem Pekařem a Petrem Fulínem jr. O kolo později však pole vedl už Tomáš Pekař, jehož tempu podlehl Tomáš Korený. V souboji o třetí místo spolu kolidovali Dan Skalický a Petr Fulín jr., který situaci ustál a pokračoval ve stíhací jízdě Koreného. I toho se mu podařilo předjet a s odstupem jedné vteřiny a dvou desetin proťal cílovou pásku na druhém místě za Tomášem Pekařem.

„Jsem rád, že se tady podařilo vybojovat tolik bodů. Bohužel se nemohu zúčastnit dalšího podniku na Slovakia Ringu, a tak se na konci sezóny bude každý bod hodit. Ve druhé jízdě jsem si pěkně zazávodil,“ uvedl Pekař.

Spokojený s výkonem byl také Petr Fulín jr.: „Určitě to bylo zase lepší, i když pokaždé chcete vyhrát. Ale jednoznačně mohu tento víkend hodnotit kladně. Trať jsem neznal ane ze simulátoru a po ztracené kvalifikaci jsem si dojel pro dvoje stupně vítězů.“

„Chtěl jsem od startu odjet a takticky vyčkávat, kdy zezadu přiletí rychlejší jezdci. A to se podařilo. S Tomášem Pekařem a Petrem Fulínem jr. nemělo cenu bojovat, jen bych ztrácel čas. Spíše jsem je pustil a snažil se udržet třetí místo, což mi vyšlo. Nemám Octavii, tak jako kluci vpředu, ještě tolik v ruce, takže za výsledek na stupních vítězů jsem velice rád,“ hodnotil víkend Tomáš Korený.

Tak jako v první jízdě i v té druhé bral čtvrtou pozici Matouš Kubů. Ani na pátém místě nedošlo ke změně. Na to se po boji o třetí místo propadl Daniel Skalický.

V průběžném pořadí navýšil svůj náskok na prvním místě Tomáš Pekař. Druhý Petr Fulín jr. ztrácí na první pozici 32 bodů. Na průběžné třetí místo se dostal se ziskem 76 bodů Jonas Karklys.

Za pět týdnu bude pokračovat pohárový seriál Octavia Cup pátým podnikem dvojzávodem na okruhu Slovakia Ring.


Zdroj: Škoda Octavia Cup

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

27 − = 18

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..