#46 Valentino Rossi, Movistar Yamaha MotoGP, Motul TT Assen (foto: motogp.com)

#46 Valentino Rossi, Movistar Yamaha MotoGP, Motul TT Assen (foto: motogp.com)

Moto / Motorsport

Osud motocyklové Grand Prix chce hejtman Šimek vyřešit co nejrychleji

Konání letošního a také příštího ročníku brněnského závodu mistrovství světa silničních motocyklů chce Bohumil Šimek (ANO), hejtman jihomoravského kraje, vyřešit v nejbližších dnech.

Velká cena České republiky by se měla jet letos bez diváků od 7. do 9. srpna. Termín zasedání brněnského zastupitelstva 16. června, které by mělo podmínky konání Grand Prix schvalovat, považuje za příliš pozdní, řekl dnes na briefingu. Podle něj je potřeba jednat mnohem rychleji kvůli tomu, že promotér šampionátu Dorna chce zveřejnit kalendář „v řádu hodin až dnů“, a kvůli lidem, kteří si koupili vstupenky a neví, co s jejich penězi bude.

Spolek, který závody pořádá a jehož členové jsou Brno a Jihomoravský kraj, vyjednávají s Dornou. Šimek uvedl, že se mu podařilo dosáhnout křehké dohody, ve které letos spolek zaplatí Dorně zalistovací poplatek jeden milion eur (26,6 milionu korun) a příští rok šest milionů eur (zhruba 160 milionů korun). Šimek o částkách nechtěl hovořit, ale ve středu je po anonymním úniku do médií potvrdila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle primátorky Vaňkové je šest milionů eur příliš velká částka, kterou by muselo schválit právě zastupitelstvo. Proto navrhla Dorně, aby se na letošek plánovaný poplatek 4,6 milionu eur (122 milionů korun) přesunul na příští rok. Pokud by na to Dorna kývla, spolek by ušetřil.

Brno a také kraj mají svůj strop pro roční příspěvek 30 milionů korun. Podle Šimka s podmínkami, které domluvil, souhlasilo i ministerstvo pro místní rozvoj, které by přispělo na poplatek potřebnou částkou. Proto se mu separátní aktivita Brna nezamlouvá.

Brněnský závod letošního šampionátu MotoGP je na oficiálním webu Dorny nyní prvním, který se má konat po zrušených závodech ve Španělsku, Francii a Itálii. Dokonce si na něj lze koupit vstupenky, přestože je zřejmé, že pokud se pojede, bude to kvůli opatřením proti koronaviru bez diváků.


Text: Milan Spurný, zdroj: motogp.com a ČTK, foto: motogp.com

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

54 − 52 =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..