Porsche Carrera (foto: Porsche)

Porsche Carrera (foto: Porsche)

Nezařazené

Porsche vsadilo na CarPlay od Applu, protože Android Auto sbírá mnoho dat

Budoucnost automobilového průmyslu není jen v elektromobilech, ale také v moderních komunikačních technologiích, aby automobil dokázal lépe komunikovat s řidičem. Na tomto poli mají svá želízka v ohni dva technologičtí hráči – Apple a Google. A právě německá automobilka Porsche nyní poukázala na nejzásadnější rozdíl mezi nimi.

V září Porsche představilo nové modely svých ikonických vozů 911 Carrera a 911 Carrera S pro rok 2016 (označení 991.2), které disponují také moderním palubním počítačem. V něm ovšem najdeme podporu pouze pro CarPlay, Android Auto má smůlu.

Důvod je jednoduchý, etický, jak informuje magazín Motor Trend. Google by totiž v případě nasazení Android Auto do vozů Porsche vyžadoval velké množství dat a na to právě nechtěla německá automobilka přistoupit.

Google chce získávat informace o rychlosti, poloze plynu, chladicí kapalině, teplotě oleje nebo otáčkách a do Mountain View by tak prakticky proudila kompletní diagnostika vozu, jakmile by Android Auto bylo spuštěno.

To bylo pro Porsche nemyslitelné ze dvou důvodů: právě tyto údaje jsou „tajnou přísadou“, která dělá jejich vozy exkluzivními, ale Němcům se také se nelíbilo, že by tak zásadní data poskytovala společnosti, která vlastní automobil aktivně vyvíjí.

Proto v nejnovějším modelu Porsche Carrera 911 najdeme podporu pro CarPlay, protože Apple potřebuje vědět jen jediné – zda se auto pohybuje.

Skutečnost, že technologie CarPlay nesbírá žádná data, není až tak překvapivý. Naopak koresponduje s nejnovějšími kroky Applu v oblasti ochrany soukromí, která je pro Apple naprosto klíčovou.

Zdroj: The Verge, Motor Trend, foto: Porsche

Tags: /

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

+ 56 = 65

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..